Det kønsopdelte arbejdsmarked
Indhold Lærervejledning Øvelser og kapitler
Lærervejledning til øvelse 3
Kapitel 3 består af to øvelser og en efterfølgende kapiteltekst. I den første øvelse skal eleverne arbejde med konstruktionen af identitet, og i den anden øvelse skal eleverne arbejde med vejledning af hinanden for på den måde at blive opmærksom på, hvilke forhold der spiller en afgørende rolle for unges uddannelsesvalg. Kapitlet arbejder med begreber som ydre og indre jeg samt personlig, social og kollektiv identitet og bygger videre på den viden om køn, normer og stereotyper, som eleverne har tillært sig gennem de to foregående kapitler.
For mange unge vil valget af uddannelse føles som en stort og vigtigt valg i henhold til deres identitet. Mange føler, at dét uddannelsesvalg, de træffer, vil have en afgørende betydning for, hvem de er og ikke mindst, hvem de bliver som voksne. Fra forskning ved vi, at de unges identitet påvirkes af mange forskellige forhold; familie, socioøkonomiske forhold, venner, sociale medier, normer etc. Derfor sætter dette kapitel fokus på, hvordan de unges identitetsskabelse sættes i spil, når de vælger uddannelse og ligeledes hvordan de oplever deres identitet som en ufuldkommen størrelse, der kan føles og udtrykkes forskelligt, og som påvirkes af både fortidige og fremtidige valg.
LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSE 3
I det fysiske klasseværelse
Til øvelsen skal eleverne bruge adgang til en computer med internet, et udprint af øvelsesarkene, inspirationsarket og kapitelteksten samt en blyant.
Øvelserne er estimeret til at vare cirka to lektioner, med 5 minutters introduktion til begge øvelser, 5 minutters læsning af inspirationsarket, 30 minutters gruppearbejde for første del af øvelsen, 30 minutter for anden del af øvelsen og 10 minutters opsamling plenum i klassen.
SELVE ØVELSEN:
Formålet med øvelsen er at gøre eleverne bevidste om, hvor mange forskellige faktorer, der er med til at påvirke konstruktionen af deres identitet og dermed gøre dem til den, de er. Øvelsen fungerer som en indledning til øvelse 3b, hvor eleverne skal undersøge relationen mellem identitet og uddannelsesvalg.
FØRSTE DEL AF ØVELSE 3 - 3A (30 MINUTTER):
Øvelsen starter ved, at eleverne arbejder hver for sig.
Bed eleverne starte med at læse “inspirationsarket” grundigt igennem. På inspirationsarket er de forskellige identitetsbegreber listet med forklaringer og tydelige eksempler på, hvad de hver især betyder.
Bed eleverne om hver for sig at tegne deres identitet ved at udfylde den tomme sol på øvelsesarket med deres indre jeg/ jeg-identitet som kernen, og solstrålerne som alle de ydre, personlige, sociale og kollektive forhold og normer, som de mener er med til at gøre dem til den, de er. Eleverne har 20 minutter til at udfylde den.
Note til læreren: Mind eleverne om, at de kan orientere sig i inspirationsarket, hvis de bliver i tvivl om, hvilke elementer de skal udfylde solens stråler med. Hvis du oplever, at eleverne har svært ved at komme i gang med øvelsen eller går i stå undervejs, kan du prøve at stille dem følgende spørgsmål:Hvilke ord beskriver dig bedst?
Hvilke af de ord, du bruger til at beskrive dig selv, synes du er vigtigst?
I midten af solen skal eleverne skrive eller tegne de ord eller ting, som beskriver deres indre jeg/deres jeg-identitet. I hver af solens stråler skal eleverne skrive eller tegne de ord eller ting, som er eller har været med til at forme deres indre jeg/deres jeg-identitet.
Når de 20 minutter er gået, går eleverne videre til næste del af øvelsen. Den egentlige opsamling kommer efter næste del af øvelsen. Men ønsker du en kort opsamling, kan du fx spørge ind til, hvor mange forskellige forhold eleverne har listet, som påvirker deres indre jeg/ jeg-identitet, hvor mange forskellige sociale og kollektive identiteter, de har, eller i hvor høj grad, de oplever, at deres barndom, opdragelse og forældre har sat præg på udviklingen af deres identitet og hvordan.
Når eleverne er færdige med øvelsen, beder du dem gennem deres udfyldte identitets-sole – de skal bruge dem i næste del af øvelsen.
NOTE: Øvelsen lægger ikke op til en egentlig opsamling i plenum, da denne kommer efter øvelse 3 del 2. Ønsker du alligevel at samle kort op efter denne øvelse, fordi der eksempelvis går for lang tid mellem de to dele af øvelsen, kan du eksempelvis gøre dette ved at spørge ind til hvor mange forskellige forhold eleverne har fundet frem til påvirker deres indre jeg/ jeg-identitet, hvor mange forskellige sociale og kollektive identiteter de har, om deres barndom og deres forældres opdragelse er en del af deres identitet etc. Du kan skrive deres svar ned på tavlen, og lade dette fungere for inspiration, hvis enkelte elever har haft svært ved at udfylde deres egen sol.
ANDEN DEL AF ØVELSE 3 - 3B (30 MINUTTER):
I denne del af øvelse 3, skal eleverne to-og-to arbejde med deres tanker om uddannelse og forsøge at guide hinanden til valg af uddannelse ud fra en række spørgsmål, som kan minde om dem, en uddannelsesvejleder stiller. På baggrund af disse svar får eleverne ligeledes mulighed for at undersøge mulige uddannelser for deres klassekammerater. De får samtidig mulighed for at undersøge konkret fakta om eksempelvis optagelseskrav, længde på uddannelsen etc. På de forskellige uddannelser, og de får ligeledes indsigt i, hvilke kvalifikationer, værdier og jobmuligheder de forskellige uddannelser indeholder.
Øvelsen er således en mulighed for, at eleverne undersøger og bliver klogere på deres klassekammeraters identitet, og på baggrund af denne kan de undersøge forskellige uddannelsesmuligheder.
Inddel eleverne i grupper á to personer, der sammen skal udføre et vejledningsrollespil. Hver elev i gruppen skal have udleveret de to øvelsesark (både arket, der hedder “vejledningsrollespil” og “uddannelsesskema”). Eleverne skal starte med at arbejde med det ark, der hedder ”vejledningsrollespil.
I grupperne skiftes eleverne til at agere vejleder og elev med udgangspunkt i vejledningsspørgsmålene fra øvelsesarket. På skift interviewer eleverne nu hinanden med udgangspunkt i vejledningsspørgsmålene fra øvelsesarket. Således lærer hver enkelt elev sin makker bedre at kende og opbygger de bedste forudsætninger for at kunne vejlede makkeren bedst muligt. Spørgsmålene minder om de spørgsmål, som en uddannelsesvejleder typisk stiller, og de omhandler både, hvad eleven godt kan lide at lave, hvad eleven drømmer om at arbejde som mv. Eleven, der agerer vejleder, noterer svarene fra sin makker direkte på arket ud fra hvert spørgsmål. Eleverne har i alt 10 minutter til øvelsen, så efter 5. minutters interview bytter eleverne roller, så begge når at agere både vejleder og elev i vejledningsrollespillet.
OBS: Eleverne kan her bruge deres identitets-sole fra øvelse 3A som inspiration til deres svar.Når begge elever er blevet interviewet, skal de hver især arbejde videre ved hver deres computer. Her skal eleverne med udgangspunkt i makkerens svar fra vejledningsrollespillet søge efter uddannelser, som de synes passer til deres makker. Eleverne har 20 minutter til denne del af øvelsen. I uddannelsesskemaet skal eleven notere tre uddannelser, eleven synes passer til makkeren, og hvorfor - ud fra de fire kasser, der er anført i skemaet. Skemaet indeholder overvejelser, der er bygget op om identitetsrelaterede spørgsmål, som eleverne er blevet skarpe på gennem dels den foregående øvelse (identitets-solen) og dels via de små vejledningsinterviews. Uddannelsesskemaet lægger op til, at eleverne skal opstille fire argumenter for, hvorfor den valgte uddannelse passer godt til deres makker. Argumenterne tager udgangspunkt i dét, som eleven har lært om sin makker i vejledningsinterviewet og fra de identitetsbegreber, eleven har fået kendskab til, ved at udfylde en identitets-sol fra øvelse 3 del 1. Argumentationen skal derfor være grundig og saglig, og det er vigtigt, at de i deres søgen efter uddannelse til deres makker også tænker over at åbne muligheder for makkeren og ikke kun vælge de traditionelle og kendte uddannelser.
OPSAMLING (10 MINUTTER)
Inden eleverne vender tilbage fra den sidste del af øvelsen, har du tegnet fire kasser, som illustreret nedenfor. Den første kasse har overskriften ”HVAD?”, den næste ”FORM?”, den tredje ”FORMÅL?” og den sidste ”HVORFOR?”
4. Bed én af grupperne fremlægge øvelsen. Start med at spørge den ene af gruppens to medlemmer, hvilke tre uddannelser eleven har valgt til sin makker, og bed herefter eleven om at vælge èn af de tre, som I, i fællesskab i klassen, går dybden med. Stil herefter spørgsmål, der kommer rundt om:
Hvad man laver på uddannelsen
Hvordan arbejdsformen er på uddannelsen
Hvad uddannelsens formål er
5. Mens eleven fremlægger, skriver du elevens svar op i de fire respektive kasser på tavlen.
6. Spørg ind til, hvordan eleven har anvendt spørgsmålene fra vejledningsrollespillet til at finde frem til de tre uddannelser. Du kan fx spørge ind til, om eleven lagde særligt meget vægt på makkerens yndlingsfag i skolen, hvorvidt det var makkerens interesser, der havde den største betydning i valget af uddannelser, eller hvilken og hvor stor rolle forældrenes uddannelse spillede.
7. Når den første elev i gruppen har fremlagt, kan du enten vælge at lade den anden elev fremlægge sine tre uddannelser, eller du kan vælge én til to nye grupper og gentage trin 3-5.
8. Slut af med en kort diskussion i plenum, hvor I taler om, hvad eleverne har lært om identitet og uddannelsesvalg. Du kan bruge den afsluttende kapitel-tekst til kapitel 3 som inspiration til en afrunding.
LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSE 3
I det digitale klasseværelse
Når øvelsen udfyldes digitalt, er det vigtigt, at eleverne har adgang til internet, så de kan klikke sig rundt i Boss Ladies digitale toolbox, og til et skriveprogram (fx Word), hvor de kan gemme og rette i de øvelsesark, der undervejs skal tages i brug for at løse øvelserne.
Øvelserne er estimeret til at vare cirka to lektioner, med 5 minutters introduktion til begge øvelser, 5 minutters læsning af inspirationsarket, 30 minutters gruppearbejde for første og anden del af øvelsen, og 10 minutters plenumopsamling i det fælles digitale klasselokale.
INDEN ØVELSEN GÅR I GANG:
Inddel eleverne i grupper á to personer. Grupperne skal være kontaktbare undervejs, og de skal derfor fx tildeles et grupperum / breakout room i Teams eller Zoom. Her veksler de mellem Boss Ladies hjemmeside (toolbox), og dét program, de bliver undervist i.
SELVE ØVELSEN:
Formålet med øvelsen er at gøre eleverne bevidste om, hvor mange forskellige faktorer, der er med til at påvirke konstruktionen af deres identitet og dermed gøre dem til den, de er. Øvelsen fungerer som en indledning til øvelse 3b, hvor eleverne skal undersøge relationen mellem identitet og uddannelsesvalg.
FØRSTE DEL AF ØVELSE 3 - 3A (30 MINUTTER):
I første del af øvelse 3 arbejder eleverne hver for sig.
Forklar eleverne, hvad øvelsen går ud på. Eleverne skal tegne deres identitet ved at udfylde den tomme sol på øvelsesarket med deres indre jeg/ jeg-identitet som kernen, og solstrålerne som alle de ydre, personlige, sociale og kollektive forhold og normer, som de mener, er med til at gøre dem til den, de er. Eleverne har 20 minutter til at udfylde den. Mind eleverne om, at de kan orientere sig i inspirationsarket, der ligger øverst i højre hjørne på hjemmesiden, hvis de bliver i tvivl om, hvilke elementer de skal udfylde solens stråler med. På dette inspirationsark er de forskellige identitetsbegreber listet med forklaringer og tydelige eksempler på, hvad de hver især betyder.
Note til læreren: øvelsesarket er en pdf, som eleverne skal downloade og åbne og fx gemme under et nyt navn på computerens skrivebord, før den kan udfyldes. De skal altså ikke skrive direkte i pdf’en - så kan deres tekst ikke gemmes til sidst.
Hvis du oplever, at eleverne har svært ved at komme i gang med øvelsen eller går i stå undervejs, kan du prøve at stille dem følgende spørgsmål:Hvilke ord beskriver dig bedst?
Hvilke af de ord, du bruger til at beskrive dig selv, synes du er vigtigst?
I midten af solen er det formålet, at eleverne skriver eller tegner de ord eller ting, som beskriver deres indre jeg/deres jeg-identitet. I hver af solens stråler er det formålet, at eleverne skriver eller tegner de ord eller ting, som er eller har været med til at forme deres indre jeg/deres jeg-identitet.
3. Når de 20 minutter er gået, går eleverne videre til næste del af øvelsen ved at klikke sig videre nederst på hjemmesiden. Den egentlige opsamling kommer efter næste del af øvelsen. Men ønsker du en kort opsamling, kan du fx spørge ind til, hvor mange forskellige sociale og kollektive identiteter, de har, eller i hvor høj grad, de oplever, at deres barndom, opdragelse og forældre har sat præg på udviklingen af deres identitet og hvordan.
ANDEN DEL AF ØVELSE 3 - 3B (30 MINUTTER):
I denne del af øvelse 3, skal eleverne to-og-to arbejde med deres tanker om uddannelse, og forsøge at guide hinanden til valg af uddannelse ud fra en række spørgsmål, som kan minde om de spørgsmål, en uddannelsesvejleder stiller. På baggrund af disse svar får eleverne ligeledes mulighed for at undersøge mulige uddannelser for deres klassekammerater; de får mulighed for at undersøge konkret fakta om eksempelvis optagelseskrav, længe på uddannelsen etc. for de forskellige uddannelser, men ligeledes hvilke kvalifikationer, værdier og jobmuligheder de forskellige uddannelser indeholder. Øvelsen er således en mulighed for eleverne for at dels at undersøge og blive klogere på deres klassekammeraters identitet og på baggrund af denne undersøge forskellige uddannelsesmuligheder.
Inddel eleverne i grupper á to personer, der sammen skal udføre et vejledningsrollespil. Send dem ud i break out rooms, hvor de kan udføre vejledningsrollespillet. Eleverne skal bruge de to ark, der ligger øverst i højre hjørne, når de har klikket sig videre til øvelse 3b. Øvelsesarkene hedder “vejledningsrollespil” og “uddannelsesskema”). Eleverne skal starte med at arbejde med det ark, der hedder ”vejledningsrollespil.
Note til læreren: øvelsesarket er en pdf, som eleverne skal downloade og åbne og fx gemme under et nyt navn på computerens skrivebord, før den kan udfyldes. De skal altså ikke skrive direkte i pdf’en -så kan deres tekst ikke gemmes til sidst.I grupperne skiftes eleverne til at agere vejleder og elev med udgangspunkt i vejledningsspørgsmålene fra øvelsesarket. På skift interviewer eleverne nu hinanden med udgangspunkt i vejledningsspørgsmålene fra øvelsesarket. Således lærer hver enkelt elev sin makker bedre at kende og opbygger de bedste forudsætninger for at kunne vejlede makkeren bedst muligt. Spørgsmålene minder om de spørgsmål, som en uddannelsesvejleder typisk stiller, og de omhandler både, hvad eleven godt kan lide at lave, hvad eleven drømmer om at arbejde som mv. Eleven, der agerer vejleder, noterer svarene fra sin makker direkte på arket ud fra hvert spørgsmål. Eleverne har i alt 10 minutter til øvelsen, så efter 5. minutters interview bytter eleverne roller, så begge når at agere både vejleder og elev i vejledningsrollespillet.
OBS: Eleverne kan her bruge deres identitets-sole fra øvelse 3a som inspiration til deres svar.Når begge elever er blevet interviewet, skal de hver især arbejde videre ved hver deres computer. Her skal eleverne med udgangspunkt i makkerens svar fra vejledningsrollespillet søge efter uddannelser, som de synes passer til deres makker. Eleverne har 20 minutter til denne del af øvelsen. I uddannelsesskemaet skal eleven notere tre uddannelser, eleven synes passer til makkeren, og hvorfor - ud fra de fire kasser, der er anført i skemaet. Skemaet indeholder overvejelser, der er bygget op om identitetsrelaterede spørgsmål, som eleverne er blevet skarpe på gennem dels den foregående øvelse (identitetsolen) og dels via de små vejledningsinterviews. Uddannelsesskemaet lægger op til, at eleverne skal opstille fire argumenter for, hvorfor den valgte uddannelse passer godt til deres makker. Argumenterne tager udgangspunkt i dét, som eleven har lært om sin makker i vejledningsinterviewet og fra de identitetsbegreber, eleven har fået kendskab til, ved at udfylde en identitets-sol fra øvelse 3 del 1. Argumentationen skal derfor være grundig og saglig, og det er vigtigt, at de i deres søgen efter uddannelse til deres makker også tænker over at åbne muligheder for makkeren og ikke kun vælge de traditionelle og kendte uddannelser.
OPSAMLING (10 MINUTTER)
4. Bed én af grupperne fremlægge øvelsen. Start med at spørge den ene af gruppens to medlemmer, hvilke tre uddannelser eleven har valgt til sin makker, og bed herefter eleven om at vælge èn af de tre, som I, i fællesskab i klassen går i dybden med. Stil herefter spørgsmål, der kommer rundt om:
Hvad man laver på uddannelsen
Hvordan arbejdsformen er på uddannelsen
Hvad uddannelsens formål er
Hvorfor hun/han/de har valgt netop denne uddannelse til sin makker