Det kønsopdelte arbejdsmarked

Indhold Lærervejledning Øvelser og kapitler


Screenshot 2020-06-24 at 23.28.58.png
 

Lærervejledning til øvelse 4

Kapitel 4 består af en øvelse og ingen kapiteltekst. I denne øvelse er kapitelteksten erstattet af læsningen af en række artikler udgivet på Boss Ladies hjemmeside, der kan hjælpe eleverne til at blive klogere på udvalgte fag inden for bygge-, anlægs- og installationsbranchen.

Gennem denne øvelse er det formålet, at eleverne fordyber sig i undersøgelsen af en udvalgt branche, får et unik indblik i livet som kvinde i en mandsdomineret branche og får nuanceret deres billede af de praktiske erhvervsuddannelser og håndværksmæssige jobs. Øvelsen tager udgangspunkt i de fag, vi i projektet har arbejdet mest med. Men en oplagt videreudvikling af øvelsen er at lade elever gå lige så grundigt til værks med at undersøge livet som fx mandlig sygeplejerske og pædagog for at få en bredere kønsdimension med.


LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSE 4
I det fysiske klasseværelse

Til øvelsen skal eleverne bruge adgang til en computer med internet, et udprint af øvelsesarket og kapitelteksten samt en blyant.

Øvelsen er estimeret til at vare cirka 1 lektion, med 5 minutters introduktion til øvelsen og 40 minutter til at arbejde med øvelsesarket. Her er ingen planlagt opsamling. Men du kan evt. sætte tid af til, at eleverne mødes og præsenterer deres øvelsesark for hinanden.

SELVE ØVELSEN: (40 MINUTTER)

  1. Bed hver gruppe vælge tre af de fag, der er oplistet øverst på øvelsesarket, som de vil undersøge nærmere. Eleverne har 40 minutter til at udfylde øvelsesarket. Eleverne undersøger fagene ud fra spørgsmålene i øvelsesarket, som de skal besvare ved at læse klikke sig rundt i en række artikler skrevet om projektets Boss Ladies Ambassadører, der er ved at uddanne sig til eller er i arbejde som håndværkere. En oversigt over artiklerne kommer frem, så snart eleverne klikker sig videre nederst i højre hjørne på hjemmesiden på knappen ”Gå til afslutning på kapitel 4”.

    I oversigten ser eleverne kun billeder af kvinderne og deres navn og altså ikke hvilket fag, de arbejder med. Dét skal eleverne selv undersøge ved at klikke sig frem og tilbage i artiklerne. På den måde opfordrer øvelsen også eleverne til at få fordomsfuldt til værks ved fx at dømme på udseende (”Hvem ligner en murer”) for på den måde at blive be- eller afkræftet i deres fordomme.

  2. Når de 40 minutter er gået, og grupperne er færdige med at udfylde spørgsmålene i øvelsesark 4, er undervisningsforløbet gennemført.

    Note til læreren: Du kan evt. samle op ved at lade et par grupper fremlægge deres øvelsesark.

    Det er også oplagt at arbejde videre med andre fag, hvor der ligeledes er en skæv kønsfordeling. Fx ved at undersøge, hvordan det er at være mandlig sygeplejerske eller pædagog.

    Der er bl.a. nogle gode historiske artikler om dét at være mandlig sygeplejerske hos Dansk Sygeplejeråd: https://dsr.dk/dshm/udstillinger/maend-er-ogsaa-sygeplejersker og hos https://kvinfo2020.temporary.dk/maend-vil-stadig-ikke-vaere-sygeplejersker/


LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSE 4
I det digitale klasseværelse

Når øvelsen udfyldes digitalt, er det vigtigt, at eleverne har adgang til internet, så de kan klikke sig rundt i Boss Ladies digitale toolbox, og til et skriveprogram (fx Word), hvor de kan gemme og rette i de øvelsesark, der undervejs skal tages i brug for at løse øvelserne.

Øvelsen er estimeret til at vare cirka 1 lektion med 5 minutters introduktion til øvelsen og 40 minutter til at arbejde med øvelsesarket. Her er ingen planlagt opsamling. Men du kan evt. sætte tid af til, at eleverne mødes og præsenterer deres øvelsesark for hinanden.

INDEN UNDERVISNINGEN GÅR I GANG:

Inddel eleverne i grupper á to personer. De to elever skal kunne være i kontakt undervejs og skal derfor fx tildeles et grupperum / breakout room i Teams eller Zoom. Her veksler de mellem Boss Ladies hjemmeside (toolbox) og dét program, de bliver undervist i.

SELVE ØVELSEN (40 MINUTTER)

  1. Bed hver gruppe downloade øvelsesark 4, der hedder ”Undersøg et håndværk” Note til læreren: øvelsesarket er en pdf, som eleverne skal downloade og åbne og fx gemme under et nyt navn på computerens skrivebord, før den kan udfyldes. De skal altså ikke skrive direkte i pdf’en - så kan deres tekst ikke gemmes til sidst.

  2. Eleverne skal sammen med deres makker i gruppen vælge tre af de fag, der er oplistet øverst i øvelsesarket, som de vil undersøge nærmere. Eleverne har 40 minutter til at udfylde øvelsesarket. Eleverne undersøger fagene ud fra spørgsmålene i øvelsesarket, som de skal besvare ved at læse klikke sig rundt i en række artikler skrevet om projektets Boss Ladies Ambassadører, der er ved at uddanne sig til eller er i arbejde som håndværkere. En oversigt over artiklerne kommer frem, så snart eleverne klikker sig videre nederst i højre hjørne på hjemmesiden på knappen ”Gå til afslutning på kapitel 4”.

    I oversigten ser eleverne kun billeder af kvinderne og deres navn og altså ikke hvilket fag, de arbejder med. Dét skal eleverne selv undersøge ved at klikke sig frem og tilbage i artiklerne. På den måde opfordrer øvelsen også eleverne til at få fordomsfuldt til værks ved fx at dømme på udseende (”Hvem ligner en murer”) for på den måde at blive be- eller afkræftet i deres fordomme.

  3. Når de 40 minutter er gået, og grupperne er færdige med at udfylde spørgsmålene i øvelsesark 4, er undervisningsforløbet gennemført.

    Note til læreren: Du kan evt. bede eleverne afslutte lektionen ved, at I mødes i det digitale klasselokale og samler op. Her kan du udvælge et par grupper til at fremlægge deres øvelsesark og reflektere over øvelsen; hvad de er blevet klogere på, og hvad de måske er blevet nysgerrige på at undersøge nærmere.

    Det er også oplagt at arbejde videre med andre fag, hvor der ligeledes er en skæv kønsfordeling, ved fx at undersøge, hvordan det er at være mandlig sygeplejerske eller pædagog.

    Der er bla. nogle gode historiske artikler om det at være mandlig sygeplejerske hos Dansk Sygeplejeråd: https://dsr.dk/dshm/udstillinger/maend-er-ogsaa-sygeplejersker og hos KVINFO: https://kvinfo2020.temporary.dk/maend-vil-stadig-ikke-vaere-sygeplejersker/