Det kønsopdelte arbejdsmarked

Indhold Lærervejledning Øvelser og kapitler


Fo

Foto: Kirstine Fryd

Screenshot 2021-02-21 at 11.29.52.png

Download det samlede
lærermateriale:


Download det samlede
elevmateriale:


 

I Danmark har vi frit uddannelsesvalg. Det betyder, at man har frihed til at vælge lige netop den uddannelse, man har lyst til.

Virkeligheden er dog en anden. For selvom valget er frit på papiret, og selvom det er gratis at studere, er der typisk stor forskel på hvilke grupper af mennesker, der vælger at uddanne sig, og hvad de vælger at uddanne sig som. For eksempel er det danske arbejdsmarked et af de mest kønsopdelte i verden*.

I Danmark vælger piger/kvinder primært at uddanne sig inden for omsorg, sundhed, kontor og humaniora og drenge/mænd inden for håndværk, teknik, IT og naturvidenskab**. Se figur 3.

Dette undervisningsmateriale stiller skarpt på nogle af de brancher, der er allermest kønsopdelte, for - med afsæt i en granskning af disse - at gøre eleverne bevidste om de forhold, der ligger til grund for, at drenge og piger i Danmark vælger så forskelligt.

Undervisningsforløbet består af følgende kapitler, der hver indeholder øvelser og refleksioner:

Kapitel 1: Fordomme
Kapitel 2: Det kønsopdelte arbejdsmarked
Kapitel 3: Identitet og uddannelsesvalg
Kapitel 4: Undersøg et håndværk

De fire kapitler berører tilsammen de forhold, der er de allermest centrale i unges valg af uddannelse. I sidste kapitel skal eleverne dykke dybere ned i et af de mest kønsskæve fag: håndværkerfaget. Her får de mulighed for at møde en række kvindelige håndværkere, der har uddannet sig inden for et bygge-, anlægs- eller installationsfagene som f.eks. tækker, elektriker eller tømrer. Vi kalder dem (og projektet) Boss Ladies, fordi de har haft mod til at trodse samfundets forventninger om, hvad piger kan og skal arbejde med, og er gået deres helt egne veje.

Formålet er, at eleverne gennem dette undervisningsforløb, og i mødet med Boss Ladies, bliver mere bevidste om de forhold, der ligger til grund for det kønsopdelte uddannelsesvalg. Undervisningsforløbet vil gerne gøre eleverne mere bevidste om de forskellige kulturelle, sociale, identitetsmæssige og sproglige forhold, der vedrører uddannelsesvalget, og gøre dem i stand til at genkende og vurdere de kønnede normer som ligger til grund for et kønsopdelt arbejdsmarked, således at eleverne i højere grad kan se en sammenhæng mellem deres egne valg og samfundets forventninger ift. arbejdsliv og karriere. Med den viden i baghovedet vil de få en bedre forudsætning for at kunne træffe deres eget uddannelsesvalg på et oplyst grundlag, og i højere grad kunne vælge ud fra deres talent og lyst i stedet for kønsstereotypiske begrænsninger.

Faglige mål som undervisningsforløbet opfylder

Undervisningsforløbet skriver sig ind i flere relevante fag og emner, der er en del af pensum i 7.-9- klasse, bl.a. fagene samfundsfag, dansk, sundheds- og seksualundervisning samt familiekundskab og emnet uddannelse og job. Skemaet nedenfor viser et overblik over de kompetenceområder, færdighedsmål og vidensmål, som eleverne opnår gennem undervisningsforløbets kapitler og øvelser***.

Forløbets opbygning

Dette undervisningsforløb er som tidligere beskrevet bygget op af fire kapitler. Hvert kapitel indeholder en øvelse med eventuelle deløvelser og en kapiteltekst. Du og eleverne præsenteres først for øvelsen, dernæst for kapitelteksten, der opsummerer øvelsen og sætter de emner og problematikker, som øvelsen omhandler i perspektiv. Du har som lærer derudover mulighed for at tilgå alle lærervejledningerne samlet, for derved at kunne forberede og planlægge forløbet bedst muligt.

Vi har valgt denne opbygning for at sikre, at eleverne kan tilgå hver enkel øvelse med en åbenhed og en umiddelbarhed, som vi finder essentiel ift. at få størst mulig læring ud af hver enkel øvelse og af forløbet som et hele. Vi vil til eksempel gerne lade eleverne opleve hvordan deres egne kønnede fordomme kommer i spil, i øvelse 1, før vi giver dem den teoretiske baggrundsviden om kønnede normer.

* KVINFO: https://kvinfo.dk/et-arbejdsmarked-stoebt-i-beton/

** Kilde: Institut for Menneskerettigheder

*** Børne- og Undervisningsministeriets digitale læringsportal EMU

Alle øvelser er udviklet i en version, der kan bruges til undervisning i et fysisk klasseværelse og digitalt. Og derfor rummer lærervejledningerne to separate vejledninger – én til den fysiske undervisning og én til den digitale.