Nu kan du lytte til hele Boss Ladies’ podcastserie

 
 
 
 

Boss Ladies fejrer projektets første etape med en mini-podcastserie i fire afsnit lavet i samarbejde med Karrierekvinder.

Hvordan skaber man forandring i håndværkerfagene og styrker og støtter piger og kvinder i en mandsdomineret branche, hvor kvinder kun udgør ni procent?

Med tre års erfaring i bagagen er Boss Ladies eksperter i at skabe diversitet og lige muligheder i bygge-, anlægs- og installationsbranchen. Og her på tærsklen til projektets næste etape har vi udgivet fire podcastafsnit sammen med Karrierekvinder.

De ligger nu alle fire tilgængeligt, så du kan lytte til dem og komme med bagom Boss Ladies-universet og få et indblik i den forandring, vi arbejder for at skabe.

Lyt til miniserien der, hvor du normalt lytter til podcasts – eller find hvert afsnit her i artiklen!

I serien får du indblik i flere af de helt centrale aktører i Boss Ladies. Du kan blandt andre høre flere af vores enormt seje ambassadører, de virksomheder, som tør og vil gå forrest i kampen for en mere ligestillet og divers byggeplads, erhvervsskolerne og selvfølgelig stifter af Boss Ladies, Nina Groes, fortælle om, hvad det er for en forandring, der i den grad er brug for, og som vi sammen arbejder for at skabe hver dag.

Vi håber, serien gør dig klogere, og at Boss Ladies’ erfaringer måske kan inspirere dig til selv at skabe forandring der, hvor du er.

Afsnit 1 – Forandring indefra i en mandsdomineret branche

Håndværkerrøv og nøgne damer i skurvognen - næ, min pige, bliv akademiker, det er meget finere end at tage en erhvervsuddannelse.

Der er mange fordomme om, hvad det vil sige at være håndværker – og når du så oven i købet er kvindelig håndværker, bliver du mødt af endnu flere og andre fordomme end dine mandlige kolleger.

“Vi er nødt til at få talt med hinanden om, hvordan vi får flere til at kigge denne vej (erhvervsuddanneles vejen, red.) Jeg tror heller ikke, der er ret mange, der tænker over, at hvis du bliver håndværksuddannet, så tjener du meget mere end en akademiker, og det gør du nærmest fra dag ét, du er udlært,” forklarer Lizette Risgaard.

Lizette Risgaard er forkvinde for Fagbevægelsens Hovedorganisation, og i første afsnit af podcast-miniserien kan du høre hende og stifter af Boss Ladies, Nina Groes, fortælle om den ærgerlige diskurs, som eksisterer omkring både erhvervsuddannelserne og de kvindelige håndværkere – en diskurs, som Boss Ladies arbejder for at ændre, så flere piger tør og vil tage en erhvervsuddannelse, og så kvindelige håndværkere på landets byggepladser er sikret et ordentligt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Det er nemlig helt afgørende, at vi får pigerne med på vognen!

Lyt til første afsnit lige her!

Afsnit 2 – Ja, håndværkere har (også) langt lyst hår og er klædt helt i pink

Boss Ladies ambassadør Laura Feline syr sit eget farverige tøj, elsker pink, og så er hun Danmarks første kvindelige tækker i 10 år.

Hende kan du møde i andet afsnit af miniserien, hvor det skal handle om ambassadørkorpset og de stereotype forestillinger, de hele tiden møder som kvindelige håndværkere, og som de bidrager til at udfordre og nedbryde som en del af Boss Ladies.

Laura Feline tager blandt andet med Boss Ladies på besøg på nogle af landets folkeskoler og udfordrer elevernes forventninger til, hvordan en håndværker er og ser ud, og hun håber, at hun kan være med til at inspirere til, at flere tør tage samme valg som hende, og vise, at man ikke behøver at være en stor machomand for at arbejde på en byggeplads:

”Når jeg besøger folkeskoler kan jeg se, at når de ser på mig, så får de en åbenbaring af, at ”Gud, kan man også se sådan ud som håndværker?” Jeg vil gerne være det sjældne Pokémon-kort, man kan smide, så folk tænker, ”wow det findes også!”,” – fortæller Laura Feline.

Ambassadørkorpset er kernen i Boss Ladies, og foruden at være et enormt stærkt fællesskab bliver de seje kvinder, som er med, trænet i at være forandringsagenter, som tør fortælle om de stereotyper, de møder – og gå til kamp mod dem, så flere kvinder kan se sig selv i håndværkerfagene.

Hør mere om Boss Ladies’ ambassadørkorps og om Laura Felines oplevelser som ambassadør i afsnit to!

 

Afsnit 3 – Hvordan skaber man kulturforandring i virksomhederne?

I Boss Ladies arbejder vi også med at få virksomhederne med ombord i kampen for lige muligheder.

Det er nemlig ude i virksomhederne, at forandringen skal ske, og det er dem, der er ansvarlige for at sikre gode arbejdspladser med et sundt arbejdsmiljø og plads til kvinder.

Det handler podcast-miniseriens afsnit 3 om.

Her møder du virksomheden Poul Sejr Nielsen, som har erfaret, hvor vigtigt det er at sikre, at der er plads til kvinder – og at det i virkeligheden ikke handler om at behandle de kvindelige håndværkere ordentligt, men om at ændre kulturen så alle behandler hinanden godt.

Den pointe bakker vores Boss Ladies ambassadør Amalie, som er bygningssnedker, op om, og hun fortæller om den tvivl, hun selv har stået i som ung, kvindelig håndværker:

”Det er en rejse gennem ens uddannelse at finde ud af –  hvor meget kvinde skal jeg smide væk? Den overvejelse havde jeg meget på et tidspunkt – om jeg måske skulle gå i større trøjer, så man ikke lagde mærke til, at jeg har bryster. (…) Der bliver brugt rigtig meget energi, når man er på vej ud i bygge- og anlægsbranchen, på at finde ud af, om det er okay, at jeg er kvinde her,”
 uddyber Amalie i podcasten.

Lyt med i afsnit 3 og bliv klogere på den vigtige forandring, der er brug for ude i virksomhederne, og som Boss Ladies arbejder benhårdt på at bidrage til.

 

Afsnit 4 – Hvordan får vi flere piger og kvinder på de danske erhvervsuddannelser?

Rådede uddannelsesvejlederen på din folkeskole dig til at overveje en erhvervsuddannelse?

Det er langt fra sikkert – især hvis du er kvinde.

Erhvervsuddannelserne bliver ikke opfattet som et lige så fint valg som deres akademiske søskende.

Det er både helt forkert og et kæmpe problem.

Vi står nemlig i en situation, hvor vi kommer til at opleve en kæmpe mangel på håndværkere, hvis vi ikke får inspireret flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

I Boss Ladies ved vi, at piger og kvinder er en vigtig nøgle til at løse den udfordring.

I fjerde og sidste afsnit af podcast-serien, som Boss Ladies har lavet i samarbejde med Karrierekvinder, kan du derfor høre mere om, hvorfor erhvervsuddannelserne er så fjerne for særligt piger, og hvordan vi kan løse den problematik, så vi ikke kommer til at mangle håndværkere, og så unge får lige og frie muligheder til at vælge den fremtid, der er rigtig for dem.

I afsnittet fortæller blandt andre Boss Ladies ambassadør og bygningssnedker Kathrine om sin kringlede vej ind i sit fag:

”Der var nogle forventninger til, hvad det var, man skulle. Omverdenen forventer, at du skal have en gymnasial uddannelse. Drengene i klassen blev spurgt, om de ville håndværkere, eller om de ville læse, hvor pigerne fik at vide, at nu skal du på gymnasiet eller blive SOSU-assistent,” – fortæller Kathrine.

Den oplevelse står Kathrine langt fra alene med – og det skal vi have gjort noget ved, så smøg ærmerne op sammen med Boss Ladies og lyt med i fjerde afsnit af vores podcast-miniserie her.

 Vi håber, serien gør jer klogere på Boss Ladies, på den forandring, vi kan skabe i fællesskab – og måske også på jer selv.

 

Tak til Karrierekvinder for et godt samarbejde!

 
Nina Groes