Sexisme skal være fortid på landets erhvervsskoler

 
 
 
 

Ny landsdækkende indsats skal give danske erhvervsskoler værktøjer til komme mobning, krænkelser og sexisme til livs, hvilket skal øge trivslen blandt eleverne.  

Tal fra Børne- og Undervisningsministeriet (2022) viser, at der hersker en udfordring med sexisme på erhvervsskolerne i Danmark, hvor hver sjette elev har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Det kan være en medvirkende faktor til mistrivsel blandt eleverne, hvilket øger risikoen for frafald. 

Det skal en ny national indsats nu forsøge at ændre på.  

”Der er brug for en kulturændring på erhvervsskolerne, som stadig kæmper med fasttømrede kønsroller og deraf meget lidt mangfoldige studiemiljøer. Med indsatsen vil vi styrke diversiteten og gøre op med den oversete sexistiske kultur,” udtaler Nina Groes, der er direktør i Divérs og initiativtager til projektet. 

Indsatsen vil blandt andet have fokus på, hvordan man er en god kammerat, og hvordan man opfører sig overfor de klassekammerater, der er anderledes fra én selv. Derudover vil både elever og lærere få kendskab til deres rettigheder, hvis de oplever sexisme eller mobning. 

Bag indsatsen står nonprofitorganisationen Divérs, der blandt andet driver forandringsprojektet Boss Ladies. Boss Ladies har siden 2018 støttet unge kvinders optag og trivsel på de mandsdominerede erhvervsuddannelser ved at nedbryde stereotyper og fordomme på erhvervsskolerne. Med den nye indsats skal Divérs nu arbejde på tværs af køn for første gang. 

”Det er fantastisk, at vi nu også får muligheden for at arbejde med de unge mænd på erhvervsskolerne. Hvis vi for alvor skal løfte kulturen, så er det vigtigt at arbejde med alle køn. Et inkluderende og trygt studiemiljø kommer alle til gode,” udtaler Nina Groes. 

Topprioritetet at få ændret en del af kulturen på erhvervsskolerne 

Indsatsen indledes omkring træfagenes byggeuddannelser på de enkelte skoler, dvs. tømrer-, tækker-, gulvlægger- og byggemontageuddannelserne.   

Direktør i Byggeriets Uddannelser, Louise Pihl, glæder sig over, at indsatsen bliver en realitet. 

”Siden tallene fra Børne- og Undervisningsministeriet blev fremlagt, har det været en topprioritet for os at gøre noget ved den del af kulturen på erhvervsskolerne, som påvirker både miljø og fastholdelse negativt. Med dette projekt er vi sikre på, at vi kommer til at gøre en positiv forskel for de unge, som oplever uønsket seksuel opmærksomhed under deres uddannelse,” siger hun. 

Hun bliver suppleret af Ole Gregersen, der er tømrermester og formand for Træfagenes Byggeuddannelser: 

”For os er det vigtigt, at træfagene er for alle, og at alle lærlinge føler sig godt tilpas både på skolerne og i virksomhederne, ligegyldigt om de er drenge eller piger. Derfor har træfagene prioriteret at støtte projektet og vi glæder os meget til at komme i gang,” siger Ole Gregersen. 

Hos Grundejernes Inversteringsfond, som medfinansierer projektet, ser man også frem til, at projektet bliver en realitet: 

”Hvis vi skal have flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse, må vi også som branche sørge for, at skolerne tilbyder et studiemiljø, hvor unge mennesker i al deres mangfoldighed kan trives. Skolen er for mange unge det første møde med branchen, og derfor er vi glade for at kunne støtte et projekt, der netop har fokus på mangfoldighed og elevtrivsel på erhvervsskolerne,” udtaler Søren Meyer, som er udviklingschef hos Grundejernes Investeringsfond. 

Indsatsen skydes i gang på Roskilde Tekniske Skole 

Boss Ladies har samarbejdet med mange erhvervsskolerne landet over for at styrke ungdomsmiljøerne på skolerne og styrke diversiteten blandt eleverne. Den nye indsats står på skulderne af de forandringer, Boss Ladies allerede har skabt på blandt andet Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasium, som i samarbejde med Boss Ladies sidste år fik udviklet en officiel sexismepolitik. 

Den første skole i den nye indsats bliver Roskilde Tekniske Skole 

Med indsatsen vil skolen blandt andet få et korps af kontaktpersoner, der ved, hvordan man skal håndtere sager om sexisme og uønsket seksuel opmærksomhed, så både personale og elever kan få den nødvendige og korrekte vejledning, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd fra enten kollegaer, lærere eller elever.  

”På Roskilde Tekniske Skole arbejder vi løbende med at skabe uddannelsesmiljøer med plads til mangfoldighed, hvor alle elever trives. Vi har høj trivsel – men vil gerne sætte mere fokus på en mere ligelig kønsfordeling i uddannelserne. Derfor deltager vi i projektet Mangfoldige Erhvervsskoler, hvor vi sammen med foreningen Divérs sætter skub på arbejdet med at sikre øget diversitet i træfagenes uddannelser,” udtaler Maria Nørby, som er uddannelsesdirektør ved Roskilde Tekniske Skole.  


Fakta
 

  • Projektet drives af nonprofitorganisationen Divérs. Divérs er stiftet af Nina Groes. 

  • Projektet løber frem til 31. december 2025.  

  • Byggeriets Uddannelser og Grundejernes Investeringsfond støtter projektet med i alt 5,1 millioner kroner. 

Yderligere information 

Karen Lerbech, projektleder for presse og kommunikation 
+45 22 48 47 83 
karen@foreningendivers.dk  

 
Nina Groes